Trustpilot
Check 24/7 service
Check Eigen monteurs
Check 55+ jaar ervaring
Check CO-gecertificeerd

Zo berekent u de besparing met een hybride warmtepomp

Uit onderzoek van de Rijksoverheid is gebleken dat de warmtepomp de besparingsbelofte waar maakt. Met een warmtepomp wordt tot wel 75% gas bespaard, wat een besparing van  € 1.000 per jaar oplevert.

In deze blog leggen we uit hoe de besparing werkt, hoeveel u kunt besparen en welke factoren invloed hebben op de besparing. 

Verschil tussen een warmtepomp en een hybride warmtepomp

Laten we beginnen bij het begin: de warmtepomp. We kennen twee varianten van de warmtepomp, namelijk een volledig elektrische warmtepomp en een hybride warmtepomp. Een warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht om te verwarmen, zonder fossiele brandstoffen zoals gas te gebruiken.

Bij een hybride warmtepomp hangt de warmtepomp naast de cv-ketel en werken de installaties samen. De warmtepomp zorgt hier voor het grootste deel van de verwarming van de ruimte. Als het heel koud is of voor het gebruik van warm water gaat de cv-ketel aan ter ondersteuning. Daarnaast zorgt de cv-ketel voor het warme water in de keuken en badkamer. 

Bij een volledig elektrische warmtepomp is de warmtepomp verantwoordelijk voor de gehele verwarming van de woning. Voor het warme water in de badkamer en keuken is een aparte elektrische boiler nodig. Dit kan de warmtepomp niet overnemen. 

Doordat een warmtepomp niet op gas, maar op elektriciteit werkt, zorgt zowel een volledig elektrische warmtepomp als een hybride warmtepomp voor een besparing op het gasverbruik. 

Lees meer over de hybride warmtepomp

Hoeveel bespaar je met een warmtepomp

Een warmtepomp werkt dus niet op gas, maar op elektriciteit, hierdoor gaat het gasverbruik automatisch omlaag als je overstapt op een (hybride) warmtepomp. Maar hoeveel gas bespaar je met een hybride warmtepomp? 

Uit recent onderzoek is gebleken dat het rendement van de warmtepomp kan oplopen tot wel € 1.000,- per jaar. Hoeveel je precies bespaart met een warmtepomp is echter afhankelijk van verschillende factoren. Deze factoren hebben invloed op de besparing van de warmtepomp: 

  • Het type warmtepomp: kies je voor een hybride installatie of een volledig elektrische warmtepomp?
  • De mate waarop de woning is geïsoleerd: een woning die goed geïsoleerd is, heeft een hoger rendement bij het gebruik van een warmtepomp. Dit komt doordat de cv-ketel niet of minder vaak hoeft bij te springen bij de verwarming van de woning. 
  • Het aantal gezinsleden in het huishouden en het warm water comfort.
  • De aanwezige cv-installatie: bestaat de huidige installatie uit vloerverwarming, radiatoren of een combinatie van beide?

Daarnaast is het goed om te weten dat we, door de oorlog in Oekraïne, in Nederland zuiniger omgaan met het gasverbruik. Indien dit niet het geval zou zijn, zou de gemiddelde besparing op het gasverbruik ongeveer op 70% liggen.

De terugverdientijd van de warmtepomp 

Een warmtepomp inclusief installatie is al verkrijgbaar vanaf € 3.595 euro (inclusief de subsidie aftrek). Dat betekent dat de terugverdientijd van de warmtepomp bij een maximale besparing van € 1.000 op vier jaar ligt. Echter kan de besparing per huishouden verschillen. 

Benieuwd wat u kunt besparen en wat uw terugverdientijd is van een warmtepomp? Met de Warmte Wijzer kunt u de jaarlijkse besparing van een warmtepomp berekenen voor uw situatie. 

Besparing (hybride) warmtepomp berekenen

Delen
Hulp en advies