Trustpilot
Check 24/7 service
Check Eigen monteurs
Check 55+ jaar ervaring
Check CO-gecertificeerd

Subsidie op warmtepompen

De aanschaf van een warmtepomp is een flinke investering. Gelukkig bestaat er een subsidieregeling vanuit de overheid. Door middel van de subsidie wordt het aanschaffen van duurzame verwarmingsinstallaties gestimuleerd. 

Hoeveel subsidie is er beschikbaar voor een warmtepomp?

De subsidie is bedoeld om een deel van het investeringsbedrag terug te krijgen. De warmtepomp is dus niet ‘gratis’. Dit zijn de subsidiebedragen omtrent warmtepompen:

  • De hybride warmtepomp subsidie met ≤ 400kW thermisch vermogen ligt tussen €1.950,- en €3.000,-. 
  • Voor een volledige lucht/water-warmtepomp met ≤ 400kW thermisch vermogen ligt het subsidiebedrag tussen €1.950,- en €3.750,-.
  • Voor een bodem/water-warmtepomp met ≤ 400kW thermisch vermogen kunt u tussen  €3.750,- en €5.100,- subsidie krijgen.

De precieze bedragen hangen uiteraard af van uw aanvraag. 

Voorwaarden van de subsidie op een warmtepomp

De warmtepomp is één van de apparaten die valt onder de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Aan de volgende voorwaarden moet u voldoen om in aanmerking te komen voor de ISDE-subsidie. 

  1. De warmtepomp staat in de Meldcodelijst warmtepompen van RVO. 
  2. De warmtepomp is nieuw, niet tweedehands en geleverd en geïnstalleerd door een gecertificeerd en deskundige installateur zoals Holland Warmte. 
  3. De warmtepomp is geïnstalleerd in een woning in Nederland waarvan u de eigenaar bent en waarin u zelf woont of gaat wonen. 
  4. De factuur en het betalingsbewijs staan op uw naam. Let op: u kunt de subsidie pas aanvragen nadat u betaald heeft. 
  5. De installatie van de warmtepomp is minder dan 24 maanden geleden.

Hoe krijgt u een subsidie op uw warmtepomp?

De subsidie kunt u aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Hiervoor moet u inloggen met uw DigiD. De overheid adviseert u om voorbereid te zijn door middel van een stappenplan. 

Stap 1: Maak uw keuze

Wilt u één of meerdere maatregelen nemen? De warmtepomp valt onder de ISDE-subsidie, maar het is niet het enige apparaat dat u kunt aanschaffen. Neemt u nog meer duurzame maatregelen? Maak hierin een keuze. 

Stap 2: Zoek uw meldcode

Om aanspraak te maken op de subsidie is het handig dat uw maatregel op de meldcodelijst van de overheid staat. Als uw maatregel op de lijst staat, dan voldoet u aan de voorwaarden. 

Wanneer dit niet het geval is, moet u bij uw aanvraag de productomschrijving en technische documentatie meesturen. In dit geval kan het zo zijn dat u niet in aanmerking komt voor de subsidie. 

Stap 3: Koop uw maatregel

Om aanspraak te maken op de subsidie moet u er eerst een warmtepomp aanschaffen en dus betalen. Zorg ervoor dat op de offerte en factuur het meldcodenummer verwerkt is. Holland Warmte regelt dit voor u, zodat het aanvragen van de warmtepomp subsidie een stuk eenvoudiger wordt. 

Samen met een afschrift van uw rekening is dit het aanschafbewijs van uw warmtepomp. 

Stap 4: Laat uw maatregelen installeren

U moet de werkzaamheden eerst laten uitvoeren voordat u de subsidie op uw warmtepomp aanvraagt. Dit moet gedaan worden door een erkend bedrijf zoals Holland Warmte. Daarnaast moet uw huis in Nederland staan en moet u er wonen (of u gaat er wonen). Zorg dat op de factuur vermeld staat wanneer de maatregelen zijn geïnstalleerd. 

Het kan eventueel handig zijn om foto’s te maken tijdens de installatie. Dit stuurt u met uw subsidie-aanvraag mee. 

Stap 5: Bereid uw aanvraag voor

Zorg dat u alle benodigde informatie heeft op uw computer of telefoon. Zo kunt u ze eenvoudig uploaden gedurende de aanvraag. 

Stap 6: Vraag de subsidie aan

Door hier in te loggen met uw DigiD kunt u subsidie voor uw warmtepomp aanvragen. 

De meest actuele informatie over de subsidieregeling voor een warmtepomp in 2023 vindt u op de website van de overheid

Hoeveel bespaart u met een warmtepomp?

Met het gebruik van een warmtepomp bespaart u tot wel 75% op gas. Omgerekend kan deze besparing oplopen tot wel €1.000,- per jaar. Benieuwd wat dit voor uw persoonlijke situatie betekent? Bereken wat u kunt besparen met een warmtepomp.

Delen
Hulp en advies