Trustpilot

Werkloos, maar zin in een baan? Holland Warmte uit Numansdorp leidt je graag op tot cv-ketelspecialist

De telefoon rinkelt er nog net niet van de haak. Maar zeker is dat de vraag naar duurzame verwarmingsinstallaties groter is dan wat Holland Warmte aan kan. Hun veertig eigen cv-ketel monteurs werken zich drie slagen in de rondte. ,,Maar al hadden het er zestig geweest, dan nóg moesten er klanten op een wachtlijst worden geplaatst”, aldus directeur Marianne van Triet, die nu ook een beroep doet op het UWV Hoeksche Waard. ,,Waarom leiden we langdurig werklozen niet op om een bijdrage te leveren aan een aardgasvrij Nederland?”

De coronacrisis luidde voor het 56-jarige familiebedrijf uit Numansdorp een bijzonder goede periode in. Van Triet: ,,Zonder vakantie in het vooruitzicht investeerden veel mensen dan maar in hun huis. De tuin werd extra mooi gemaakt, er kwam een nieuwe televisie. Maar ook de cv-ketel werd niet vergeten. En in de wetenschap dat de overheid voorsorteert op een aardgasvrije samenleving, kiezen de meesten sindsdien voor de meest duurzame optie.”

Verouderd materiaal

Een probleem echter, de technologische ontwikkelingen op dit gebied volgen zich zo razendsnel op dat het onderwijs vaak achterblijft op de praktijk. ,,Veel mbo-studenten oefenen met inmiddels verouderd materiaal, waardoor de overstap van studie naar betaalde baan alsnog een sprong in het diepe wordt.”

Van Triet zag dat niet zitten. Zij is juist gebaat bij gekwalificeerde mbo’ers. En dus sloeg ze vorig jaar, samen met Remeha –  marktleider op gebied van warmtepompen en andere, duurzame centrale verwarmingsproducten – de handen ineen. 

Beiden trokken de portemonnee en investeerden flink in nieuwe apparatuur voor het praktijklokaal van het Techniek College Rotterdam, dat de ambitie heeft om binnen vijf jaar te groeien van 7.000 naar 10.000 studenten. Onder andere voor het in goede banen leiden van de energietransitie. 

“Gemeenten staan voor een monster­klas om Nederland 2050 aardgas­vrij te maken”

Marianne van Triet, Directeur Holland Warmte

Van Triet: ,,Gemeenten staan voor een monsterklus om Nederland 2050 aardgasvrij te maken. Dit lijkt misschien nog ver weg, maar als je bedenkt dat er in dertig jaar ruim 7 miljoen woningen en een miljoen gebouwen van het aardgas af moeten, dan leert een simpele rekensom dat er tot 2050 elk jaar gemiddeld 233.000 woningen en 33.000 gebouwen aardgasvrij moeten worden gemaakt.” 

Onmogelijke opgave

Van Triet, wier vader Theo Holland Warmte in 1965 oprichtte en vooral levert aan particulieren: ,,Zelfs wanneer alle installatiebedrijven daarvoor per direct al hun personeel vrijmaken, is dat haast een onmogelijke opgave.”

 De Holland Warmte-directeur merkt dan ook dat er in de branche een strijd is ontstaan om goede vaklui. ,,Ik noem geen namen, maar er zijn concurrenten die mbo’ers om deze reden voortijdig van hun opleiding proberen weg te kapen. Die leiden ze intern dan verder op om zoveel mogelijk massa te draaien. “

“Met de uitstroom van mbo’ers alleen redden we het niet”

Marianne van Triet, Directeur Holland Warmte

Zonde, vindt ze. ,,Want daarmee beroven bedrijven jongeren wel mooi van hun diploma. Mochten ze later op straat komen te staan, hebben ze niets meer om op terug te vallen. En ook de branche als geheel helpen ze er niet mee: beter investeren we gezamenlijk in zoveel mogelijk goed opgeleide installateurs. Want met de uitstroom van mbo’ers alleen redden we het niet.” 

Voortrekkersrol

Naast het investeren in goed onderwijs is Van Triet daarom onlangs een nieuwe weg ingeslagen. ,,Momenteel voeren we gesprekken met onder andere het UWV Hoeksche Waard om langdurig werklozen die wíllen – met behoud van uitkering – een opleidingstraject (en vast dienstverband) aan te bieden om bij Holland Warmte aan de slag te gaan. Zo proberen wij een voortrekkersrol te nemen, waar het aankomt op het opleiden van vaklui voor de energietransitie.”

Werkloos, maar zin in een baan? Holland Warmte uit Numansdorp leidt je graag op tot cv-ketelspecialist | AD.nl

Delen
Hulp en advies