Trustpilot
Check 24/7 service
Check Eigen monteurs
Check 55+ jaar ervaring
Check CO-gecertificeerd

Een cv-ketel bijvullen in 3 eenvoudige stappen

Om te zorgen dat u efficiënt uw ketel gebruikt is het belangrijk dat de waterdruk van de cv-ketel de juiste druk heeft. De hoeveelheid druk wordt altijd weergegeven in het aantal ‘bar’. Het advies is om de waterdruk altijd te houden tussen 1,5 en 2 bar. Nu kan het zijn dat de druk bij u lager of hoger ligt. Geen probleem: wij leggen u eenvoudig uit hoe u de druk kunt verhogen!

Wanneer de druk van uw verwarmingssysteem niet voldoende is kan het zijn dat uw ketel niet goed kan verwarmen of hier juist heel lang over doet. Wij raden u dan ook aan om de druk van uw centrale verwarming regelmatig te controleren. Afhankelijk van de ketel die u heeft kunt u dit digitaal opvragen, maar vaak zit er een analoge meter op de ketel of vlakbij, waar u de druk eenvoudig kan aflezen. Deze meter wordt ook wel een manometer genoemd. Hieronder ziet u hoe zo’n meter eruit kan zien:

cv-ketel-bijvullen-manometer

Wanneer de druk onder de rode pijl zit of buiten het groene vlak, dan zult u de druk moeten aanpassen. Dit is vrij eenvoudig zelf te doen, maar uiteraard kunt u hiervoor ook een monteur inhuren als u dit liever niet wilt. Het bijvullen gaat enkel op als de druk onder de rode pijl zit en dus onder de 1,5 bar zit. In de volgende stappen zullen wij u uitleggen hoe u dit doet:

Benodigdheden
Om de cv-ketel bij te vullen zult u wel moeten beschikken over een aantal benodigdheden. Gelukkig is het geen hogere wiskunde en heeft u hoogstwaarschijnlijk alles in huis. Het gaat om de volgende spullen: een waterpomptang, vulslang met kraanstuk, theedoek en emmer.

Voorbereidingen
Het is belangrijk dat we hier onderscheid maken in twee verschillende cv-ketels. Wanneer u bezit over een ketel met een analoge meter (manometer), dan zult u de ketel moeten uitschakelen door de stekker uit de het stopcontact te halen. Wanneer uw ketel beschikt over een digitale meter, dan heeft uw cv-ketel ook vaak een vulprogramma. We raden u aan om in het instructieboekje of handleiding na te gaan hoe u dit vulprogramma activeert. Belangrijk is dat u de cv-ketel en het gehele verwarmingssysteem de tijd geeft om af te koelen. Dit duurt doorgaans een kwartier.

De CV Dokter van Holland Warmte biedt een overzicht van digitale gebruikershandleidingen van de meest voorkomende cv-ketels.

Stappenplan cv-ketel bijvullen

Tip: Wilt u af van het continu zelf bijvullen? Kijk dan eens naar de handige ketels die zichzelf kunnen bijvullen. Bij Holland Warmte hebben we er een aantal in ons segment. Neem gerust contact op voor meer informatie over dit handige systeem en stook altijd efficiënt!

Stap 1 – Koppelen van de slang

Als u in het bezit bent van al het gereedschap en u de ketel heeft uitgeschakeld of het vulprogramma heeft geactiveerd zijn we klaar om daadwerkelijk het verwarmingssysteem te vullen.

Hoogstwaarschijnlijk zit er vlak bij de cv-ketel of expansievat een tapkraan (waterkraan) voor koud water. Het is belangrijk dat u de vulslang zowel aan de tapkraan koppelt als aan de vulkraan van de centrale verwarming. Deze bevindt zich doorgaans vlak bij de cv-ketel of het expansievat. Begin altijd eerst met het koppelen van de slang aan de tapkraan en laat daarbij de slang rustig vollopen met water; dit voorkomt dat er lucht in de slang blijft zitten. We willen namelijk voorkomen dat u lucht in uw centrale verwarming pompt.

Wanneer u de vulslang langzaam heeft laten vollopen, kunt u de tapkraan even uitzetten en de vulslang vervolgens koppelen aan de vulkraan van de centrale verwarming.

Stap 2 – Het vullen

Wanneer de vulslang is gekoppeld aan zowel de tapkraan als aan de vulkraan van uw cv-ketel draait u rustig de tapkraan open en als laatste pas de vulkraan van de centrale verwarming. De vulkraan is vaak een zogenaamde kogelkraan en ziet er zo uit:

Nu de tapkraan openstaat én de vulkraan van de cv-ketel, stroomt het water het verwarmingssysteem in. U kunt dit waarnemen doordat de meter weergeeft dat de druk aan het opbouwen is. Wanneer het pijltje tussen de 1,5 en 2 bar staat kunt u de vulkraan van de cv-ketel dichtdraaien. Zelf houden wij altijd 1,8 bar aan als de norm.

Stap 3 – Loskoppelen en controleren

Het verwarmingssysteem is nu voorzien van de juiste druk waardoor uw cv-ketel weer efficiënt uw huis kan verwarmen. Nu u de vulkraan heeft dichtgedraaid, is het ook belangrijk om de tapkraan (waterkraan) dicht te draaien. Als u dit heeft gedaan ontkoppelt u beide uiteinden. Let wel op, er zit nog wel water in de slang! Laat het water in de slang daarom even uitlekken in de emmer. Controleer tevens of de waterdruk na het ontkoppelen en dichtdraaien van de vulkraan nog tussen de 1,5 en 2 bar blijft staan. Zo ja, dan kunt u de cv-ketel weer inschakelen.

Het is handig om na het bijvullen ook uw verwarmingssysteem te ontluchten. Ook hier heeft de CV dokter raad voor. Kijk hiervoor naar het artikel CV Ketel ontluchten.

Het kan zijn dat de druk van uw cv-ketel na bovenstaande stappen niet is toegenomen. Het kan zijn dat bovenstaande stappen niet goed zijn doorlopen of dat er zich een ander probleem voordoet. Blijft de druk laag, neem dan contact met ons op. Wij kunnen dan een monteur langssturen om te kijken waar het probleem zit, om het vervolgens voor u op te lossen.

Delen
Hulp en advies