Trustpilot
Check 24/7 service
Check Eigen monteurs
Check 55+ jaar ervaring
Check CO-gecertificeerd

Een cv-ketel ontluchten in 3 stappen

Kent u dat, leidingen en radiatoren die trillen en borrelen? Het kan zo maar eens zijn dat het tijd is om uw cv-ketel te ontluchten. In deze blog legt de cv-ketel dokter u uit hoe u eenvoudig in 3 stappen uw centrale verwarming kan ontluchten.

Zeker in de wintermaanden als uw cv-ketel weer flink aan het stoken is, kan het voorkomen dat u borrelende geluiden hoort uit de leidingen van uw centrale verwarming en de radiatoren. Dit komt doorgaans omdat er lucht in uw centrale verwarming zit. Door uw verwarmingssysteem te ontluchten kan dit eenvoudig worden voorkomen. Bovendien is dit ook noodzakelijk om efficiënt te kunnen stoken. Wanneer er geen lucht in de leidingen zit kan het verwarmde water goed doorstromen naar uw radiatoren en dus uw huis op de juiste manier verwarmen. Daarnaast is lucht in het verwarmingssysteem schadelijk voor de cv-ketel. De titel spreekt overigens over het ontluchten van uw cv-ketel, maar eigenlijk ontluchten we het gehele verwarmingssysteem: cv-ketel, radiatoren en leidingen. Hoe u dit kan doen is niet heel lastig en kunt u vaak prima zelf doen, hieronder in drie stappen eenvoudig uitgelegd.

Benodigdheden
Het ontluchten zal ongeveer 10 tot 15 minuten in beslag nemen. Om de cv-ketel te ontluchten moet u wel beschikken over de volgende benodigdheden:

  • Ontluchtingssleutel
  • Vaatdoek
  • Eventueel een emmer

Voorbereiding
Het is belangrijk om eerste uw cv-ketel aan te zetten. Draai verder alle radiatoren open en zet uw verwarming aan zodat al het water wordt verwarmd en door de leidingen wordt gepompt. Na 10 min kunt u de cv-ketel op zijn laagste stand zetten en uitschakelen via de aan/uit knop van uw cv-ketel of door de stekker eruit te halen. Wacht nu nog 30 minuten voordat u het verwarmingssysteem gaat ontluchten.

Stappenplan cv-ketel ontluchten

Tip: laat eens in de twee jaar altijd uw cv-ketel controleren door een onderhoudsmonteur. Dit zorgt ervoor dat uw ketel optimaal blijft werken en de energiekosten minimaal blijven.

Stap 1 – De eerste radiator ontluchten

We beginnen met de radiator die het hoogste in uw woning is geplaatst, dit gezien lucht altijd naar boven stijgt. Wanneer u de eerste radiator gaat ontluchten gebruikt u de ontluchtingssleutel, gebruik hiervoor de aangewezen ontluchter en niet de aftapper van de radiator. De zogenoemde ‘aftapper’ bevindt zich doorgaans onderaan de radiator (mogelijk in de vorm van een kraantje), terwijl de ontluchter juist bovenaan zit. Zie hieronder waar u doorgaans de ontluchter kan vinden.

Wanneer u de met de ontluchtingssleutel de ontluchter van de radiator heel rustig opendraait, zal de lucht uit de radiator ontsnappen. Let hier wel goed op! Op een gegeven moment zal er water gaan druppelen, dan is het tijd om de ontluchter weer dicht te draaien. Vang het eventueel druppelende water op met een vaatdoek.

Stap 2 – Meer dan alleen de radiatoren

Nu de eerste radiator is ontlucht, herhaalt u dit bij alle radiatoren binnen uw huis. Werk zo rustig van boven naar beneden wanneer u meerdere verdiepingen heeft. Naast de radiatoren is het ook mogelijk om het expansievat te ontluchten, mits deze in een beugel hangt. Dit doet u op dezelfde manier (aan de bovenkant van het expansievat). Verder zitten er soms ook nog in ontluchtingsventielen in de hoogste punten van de leidingen, ook hier verzamelt zich vaak lucht. Wij adviseren om deze ventielen te ontluchten. Nu heeft u alle radiatoren, het expansievat en de leidingen ontlucht!

Stap 3 – cv-ketel weer aan en eventueel bijvullen

Nu alles is ontlucht moet u niet vergeten om minimaal drie radiatoren weer aan te zetten middels de radiatorkranen. Wanneer u alle radiatoren gesloten houdt kan uw cv-ketel namelijk het warme water niet langer goed rondpompen en slaat de ketel af of geeft een storing. Nu alle radiatoren zijn ontlucht en weer openstaan kunt u de cv-ketel weer inschakelen.

Verder is het belangrijk om nog te controleren of de druk van uw cv-ketel in orde is. Deze dient tussen de 1,5 en 2 bar te zitten. Het kan zijn dat na het ontluchten de druk is veranderd. Ontdek in onze blog cv-ketel bijvullen hoe u dit doet in 3 eenvoudige stappen.

Moet u met enige regelmaat bijvullen en ontluchten, dan kan het zijn dat er iets mis is met uw cv-ketel of er zit mogelijk een lekkage in uw verwarmingssysteem. Neemt u in dit geval contact op met een erkende monteur.

Delen
Hulp en advies