Trustpilot
Check 24/7 service
Check Eigen monteurs
Check 55+ jaar ervaring
Check CO-gecertificeerd

Mijn verwarming wordt niet warm, wat nu?

Als uw verwarming niet goed werkt, is dat heel erg vervelend. Gelukkig kunt u zelf een aantal dingen doen om uw verwarming weer aan de praat te krijgen. In dit artikel leest u wat u moet doen als uw verwarming niet warm wordt.

Wat zijn de mogelijke oorzaken?

Er is een aantal mogelijke oorzaken van een verwarmingssysteem dat niet optimaal functioneert. Let op, als uw radiatoren niet aanstaan, betekent het niet direct dat ze kapot zijn. Het is ook mogelijk dat de gewenste temperatuur al is bereikt en dat uw verwarmingsinstallatie zichzelf heeft uitgeschakeld. In sommige gevallen is het probleem eenvoudig op te lossen, maar in andere gevallen kan er sprake zijn van een mankement aan uw cv-ketel. Mogelijke oorzaken van een verwarming die niet warm wordt, zijn onder andere:

  • De thermostaat staat op de verkeerde stand.
  • Er is iets mis met de verwarmingselementen.
  • Het verwarmingssysteem is verstopt. Dit kan ervoor zorgen dat er minder warmte door het systeem circuleert. 

Geeft uw cv-ketel een foutcode of laat u het onderzoeken van uw cv-installatie liever over aan een professional? Neem dan contact op. Wij helpen u bij het diagnosticeren van het probleem en adviseren over de beste oplossing.

Verwarming wordt niet warm – waar moet u op letten?

Controleer eerst of alle radiatoren in huis open staan. Als er een of meerdere gesloten zijn, is dat mogelijk de oorzaak van het probleem. Het is belangrijk om alle radiatoren te openen, zodat het warme water goed kan circuleren en daarmee warmte kan afgeven aan de omgeving. Als alle radiatoren open staan, maar de verwarming toch niet warm genoeg wordt, controleer dan of de thermostaat op de gewenste stand staat. Stel de thermostaat indien nodig bij. Als uw verwarming niet goed werkt, is het belangrijk om te achterhalen wat het probleem is. Helaas is het niet altijd even gemakkelijk om het probleem op te lossen. Hieronder enkele tips:

#1: Controleer of de thermostaat op de juiste temperatuur staat

Als uw thermostaat te laag staat, zal de verwarming niet aangaan. Om ervoor te zorgen dat uw thermostaat goed werkt, moet u:

  • Ervoor zorgen dat er geen obstakels in de weg van de thermostaat zitten die het signaal kunnen blokkeren.
  • Controleren of de batterijen van de thermostaat nog goed zijn.

#2: De radiator zit vol met lucht

Een radiator wordt gevuld met warm water dat opgewarmd is door de cv-ketel. Het kan voorkomen dat één of meerdere radiatoren geheel of deels gevuld is met lucht. Dat zorgt ervoor dat uw radiatoren niet opwarmen. U moet dan uw radiator ontluchten. Na het ontluchten van uw radiatoren, moet je de druk van de cv-installatie controleren en eventueel bijvullen. In dit blog leest u bij stap 1 hoe u uw radiotoren ontlucht. En u leest in dit blog hoe u uw cv-ketel moet bijvullen.

#3: Maak gebruik van een radiatorfolie om warmte beter vast te houden

Radiatorfolie is folie dat u achter uw radiator plakt, om de warmte beter vast te houden. Het is een eenvoudige en goedkope manier om ervoor te zorgen dat je verwarming minder energie verbruikt. Door deze simpele toevoeging, kan het warmer aanvoelen in huis, omdat u minder warmteverlies heeft.

Verwarming wordt niet warm en reageert niet op thermostaat

Een van de meest voorkomende problemen met verwarming is dat het niet reageert op de thermostaat. Dit betekent dat de verwarming niet inschakelt wanneer u de temperatuur hoger zet of dat de verwarming aanblijft als u de temperatuur lager zet. Er is een aantal oorzaken voor dit probleem:

  • De thermostaat is defect. Als uw thermostaat niet goed werkt, kan het zijn dat hij de temperatuur niet goed leest of dat hij niet goed inschakelt. In dit geval moet u een nieuwe thermostaat kopen.
  • Het filtersysteem is verstopt. Een andere oorzaak van een slecht werkende thermostaat is een verstopt filtersysteem. Als het filter verstopt is, kan het water niet doorlopen.

Verwarming wordt niet warm, wel warm water

Als uw verwarming niet aangaat of niet warm wordt, dan is het probleem vaak eenvoudig op te lossen. In de meeste gevallen is er sprake van een kink in de leiding, een defecte thermostaat of een ander eenvoudig probleem. Soms is er echter ook sprake van een ernstiger probleem, waardoor de verwarming helemaal niet meer werkt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als er iets mis is met de cv-ketel. Worden uw radiatoren niet warm maar heeft u wel warm water? Dat kan voorkomen wanneer er lekkage optreedt in de leidingen.

Om te achterhalen wat er precies aan de hand is, kunt u het beste contact opnemen met een cv-monteur. Zij kunnen het probleem diagnosticeren en eventueel ook direct oplossen. Het is sinds 1 april 2023 bij wet verboden om zelf aan uw cv-ketel te sleutelen. Dit moet altijd gedaan worden door een CO-gecertificeerde monteur.

Delen
Hulp en advies