Trustpilot
Check 24/7 service
Check Eigen monteurs
Check 55+ jaar ervaring
Check CO-gecertificeerd

Is mijn huis geschikt voor een warmtepomp?

Vanaf 2026 moet ieder huishouden een hybride warmtepomp aanschaffen wanneer de cv-ketel vervangen moet worden. Dit geldt voor vrijstaande huizen, twee-onder-een-kapwoningen en rijtjeshuizen. U vraagt zich misschien af: “Is mijn woning geschikt voor een warmtepomp?” Holland Warmte legt uit waar u rekening mee moet houden bij het aanschaffen van een warmtepomp of hybride installatie.

Wanneer is een huis geschikt voor een warmtepomp?

Een hybride warmtepomp kan in bijna elke bestaande woning geïnstalleerd worden, met uitzondering van appartementen. Voor woningen die onder monumentenzorg vallen, kunnen afwijkende regels gelden. De verplichting voor het aanschaffen van een warmtepomp vanaf 2026 geldt vooralsnog niet voor appartementen. 

Een hybride warmtepomp verwarmt het huis op elektra, hierdoor bespaart u op het gasverbruik. Om maximaal rendement te halen uit de hybride warmtepomp en daarmee nog meer gas te besparen, is een redelijk tot goed geïsoleerd huis gewenst. Door slechte isolatie kan veel warmte verloren gaan, waardoor de warmtepomp eerder beroep zal doen op de cv-ketel om bij te springen. 

Vormen van goede isolatie zijn: spouw-, vloer- en dakisolatie en ramen met dubbelglas. De meeste woningen die na 1995 zijn gebouwd zijn voldoende geïsoleerd om rendement te behalen uit een warmtepomp. 

Wat moet u doen als uw huis niet voldoende geïsoleerd is?

Ook bij woningen die niet of slecht geïsoleerd zijn, kan een hybride warmtepomp geplaatst worden. 

Om tijdens de koude wintermaanden maximaal te profiteren van de besparing op gas, is het wenselijk om de isolatiewaarde van de woning te verbeteren. Zo voorkomt u dat de cv-ketel alsnog op volle toeren moet draaien, naast de warmtepomp, omdat de warmte verloren gaat.

Vloerverwarming in combinatie met een hybride warmtepomp

Heeft u vloerverwarming in plaats van radiatoren? Geen probleem! Bij zowel vloerverwarming als radiatoren is het mogelijk om gebruik te maken van een hybride warmtepomp. Omdat vloerverwarming een lage temperatuurverwarming is, is dit de beste warmte afgiftebron in combinatie met een hybride warmtepomp.

Delen
Hulp en advies