Trustpilot
Check 24/7 service
Check Eigen monteurs
Check 55+ jaar ervaring
Check CO-gecertificeerd

Gasloos wonen: de toekomst van uw huis

We verwarmen in Nederland nog grotendeels op gas, maar tegenwoordig zoeken we ook naar allerlei opties om duurzaam te kunnen verwarmen. Uiteindelijk zal dit leiden tot gasloos wonen. Hoe kunt u ervoor zorgen dat u duurzamer woont en een voorloper bent op het gasloos wonen? We leggen het u graag uit.

Wat is gasloos wonen?

Simpelweg betekent dit dat u van een verbrandingsinstallatie op aardgas overstapt op een duurzamere optie. Dit is een belangrijke stap voor het klimaat. Om de gestelde doelen in het Klimaatakkoord te behalen, moet Nederland in 2050 de CO2-uitstoot met minimaal 90% gedaald zijn (in vergelijking met 1990). Om dit doel te kunnen behalen, moet er een transitie plaatsvinden in de manier waarop we aan energie komen. We moeten van de fossiele brandstoffen (aardolie, aardgas en steenkool) overstappen naar de duurzame energiebronnen als zonne-energie, windenergie en aardwarmte om te verwarmen. Gasloos wonen dus.

Hoe kunt u gasloos wonen?

Er zijn verschillende manieren waarop u uw woning van het gas kan halen. Wij geven een aantal relevante opties:

  • Installeer een warmtepomp: een warmtepomp haalt warmte uit natuurlijke bronnen. Hiermee bedoelen we de lucht, de grond of het water. De warmte die de pomp uit deze bronnen onttrekt, draagt het over aan de ruimtes van uw huis. Er zijn verschillende vormen van warmtepompen, die werken op combinaties tussen (ventilatielucht) en water. De toegankelijkste variant van de warmtepomp is: de hybride warmtepomp. Deze werkt op stroom en gebruikt u in combinatie met een cv-ketel. Hierbij haalt de buitenunit van de pomp warmte uit de buitenlucht. Via een koelmiddel wordt deze lucht getransporteerd naar de binnenunit. Hierin zit een warmteverwisselaar, die de warmte uit de buitenlucht overdraagt aan het cv-water. De warmte wordt zo verdeeld over deze twee installaties, waarbij de warmtepomp de hoofdverwarming voor het huis is. De cv-ketel zorgt voor warm tapwater en eventuele bijverwarming als het erg koud is. 
  • Isoleer uw huis: met goede isolatie heeft u veel minder energie nodig om uw huis te verwarmen. Bovendien kunt u uw huis dan verwarmen met verwarmingswater van zo’n 50 graden. Dat is de temperatuur die u nodig heeft om met een warmtepomp uw huis te verwarmen.
  • Ga elektrisch koken: ook op deze manier stap je af van het gas. U kunt elektrisch koken met een keramische kookplaat of een inductiekookplaat.
  • Wek u eigen stroom op met zonnepanelen: met zonnepanelen wekt u door middel van de energie en warmte van de zon stroom voor uw huis.

Wat kost het?

Wanneer u begint aan zo’n energietransitie, is het ook belangrijk te kijken naar de kosten die u heeft om uw huis klaar te maken voor deze transitie. De specialisten van Holland Warmte helpen u graag met het maken van de juiste keuzes wat betreft het verduurzamen van uw huis. Vereniging Eigen Huis heeft een kostenplaatje uitgerekend om te laten zien hoeveel geld u kunt besparen per jaar als u gasloos gaat wonen. Hierbij wordt een verdeling gemaakt tussen appartementen, tussenwoningen en vrijstaande huizen.

Volgens hun berekeningen kost het gemiddeld tussen de 17.000 en 30.000 euro om uw huis klaar te maken voor een toekomst zonder aardgas. Een gemiddeld huishouden komt uit op ongeveer 20.000 euro kosten.

U krijgt er natuurlijk ook wat voor terug.

Wat zijn de voordelen?

Naast de uiteindelijke kostenbesparing is er nog een aantal andere voordelen wanneer u van het gas afgaat. Wij zetten ze op een rijtje:

  • Stijging wooncomfort: met verwarmen op stroom bespaart u op uw jaarlijkse vastrechtkosten. Door daarbovenop uw woning ook nog eens goed te isoleren, daalt de energierekening. Het wooncomfort stijgt, terwijl de rekening daalt. Als u ook nog investeert in zonnepanelen, kunt u een rendement behalen dat interessant is voor de portemonnee. 
  • Duurzaam: uiteraard heeft het wonen zonder gas ook invloed op de uitstoot van CO₂. Zo kunnen we de nare gevolgen van de klimaatverandering in de hand houden.
  • Eén energiesysteem: oude woningen zijn erop gebouwd om twee verschillende energiesystemen te gebruiken: gas en elektriciteit. Wanneer we van gas afstappen, zullen we geen rekening hoeven houden met de gassystemen. Dat maakt het bouwen van huizen goedkoper én sneller.

Kortom: U kunt duurzaam én goedkoper wonen: gasloos wonen brengt veel voordelen met zich mee, waarmee u een prettige, voordelige en duurzame toekomst tegemoet kan gaan.

Delen
Hulp en advies