Trustpilot
Check 24/7 service
Check Eigen monteurs
Check 55+ jaar ervaring
Check CO-gecertificeerd

Wij beschikken over het CO-certificaat

Op 1 april 2023 is de Gasketelwet in werking getreden. Dit is een wettelijk verplichte certificeringsregeling voor het installeren en onderhouden van de rookgasafvoersystemen en gasverbrandinginstallaties. Hieronder valt uw cv-ketel. Onderhoud aan uw cv, mag dus alleen door een bedrijf met een CO-certificaat gedaan worden. Holland Warmte is een officieel CO-gecertificeerd bedrijf en klaar voor warmte zonder zorgen.

Wat is de Gasketelwet?

De Gasketelwet (ook wel CO-certificering genoemd) is een Nederlandse wettelijke regeling voor werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties, zoals cv-ketels. Wanneer een cv-ketel niet goed is geïnstalleerd of onderhouden, kan er koolmonoxide vrijkomen. Jaarlijks gebeuren er nog steeds te veel ongelukken met koolmonoxide. Deze regeling stelt vakbekwaamheidseisen aan cv-monteurs en installatiebedrijven die verwarmingsketels in bedrijf stellen na plaatsing, reparatie of onderhoud. Bedrijven die aan deze eisen voldoen, verdienen het CO-certificaat.

Waarom is de Gasketelwet geïntroduceerd?

Het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid uit 2015, over gevallen van koolmonoxidevergiftiging, is de aanleiding geweest voor de nieuwe wetgeving die per 1 april 2023 in is gegaan. Hieruit bleek dat 46% van de ongelukken door koolmonoxide veroorzaakt werd door de cv-installatie. Dit wekt grote zorgen bij de Brandweer, de Nederlandse Brandwonden Stichting en de overheid. Om ongelukken door koolmonoxide terug te dringen, mogen werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties alleen nog worden uitgevoerd door gecertificeerde bedrijven. Zelf klussen aan uw cv-ketel is zelfs strafbaar.

Voorkomen is beter dan genezen

Dit gezegde is zeker van toepassing op ongelukken met koolmonoxidevergiftiging. Hoe voorkomt u problemen met koolmonoxide?

  1. Zorg dat er altijd een raam of rooster opstaat in uw huis.
  2. Laat het onderhoud en de controle van uw cv-ketel (en andere gasverbrandingsinstallaties) uitvoeren voor een gecertificeerd bedrijf.
  3. Schaf een koolmonoxide melder aan.

Vaak wordt gedacht dat CO-vergiftiging alleen voorkomt bij oude cv-ketels. Dit klopt niet. Een slecht onderhouden of defecte nieuwe ketel of hybride warmtepomp kan ook voor CO-problemen zorgen. Volgens CO-wijzer.nl is te zien dat ongeveer de helft van de koolmonoxidevergiftigingen veroorzaakt wordt door een nieuwe cv-ketel. Het is dus van levensbelang dat uw cv-ketel gemonteerd én onderhouden wordt door een gecertificeerd bedrijf.

Holland Warmte is CO-gecertificeerd

Holland Warmte is geaccrediteerd houder van het certificaat BRL-6000-25 ‘Certificering preventie koolmonoxide’. Als onderdeel van de wettelijke certificeringsregeling voor bedrijven, mogen uitsluitend installatiemonteurs werkzaamheden verrichten aan gasverbrandingsinstallaties wanneer zij aantoonbaar beschikken over voldoende deskundigheid. Deze deskundigheid moest voorheen aantoonbaar worden gemaakt met het “Bewijs van Vakmanschap”. Dat is nu niet meer voldoende en moet ieder bedrijf het CO-certificaat behalen.

Bij Holland Warmte bent u verzekerd dat uw installatie vakkundig wordt geïnstalleerd en onderhouden. Wij beschikken over het verplichte CO-certificaat, te herkennen aan onderstaand logo. Alle bedrijven die CO-gecertificeerd zijn, zijn terug te vinden in het Register Gasverbrandingsinstallaties.

Dit certificaat krijgen bedrijven niet zo maar. Alle monteurs moeten hiervoor een opleiding doen, de werkwijze binnen het bedrijf moeten worden aangepast en er moet speciale meetapparatuur worden aangeschaft. Uiteraard vindt er ook controle plaats op deze punten, om te zien of een bedrijf aan de voorwaarden blijft voldoen.

Is een Erkenning hetzelfde als een Certificering?

Een erkenning en certificaat geven consumenten een zeker houvast voor wat betreft de kwaliteit en veiligheid van installaties. Erkenningen komen in de markt het meeste voor. Een erkenning is minder kostbaar dan een certificering. Een erkenning is niet wettelijk verplicht. In bepaalde vakgebieden is een erkenning niet voldoende. Zo ook voor cv-monteurs. Vanaf 2023 is het CO-certificaat wettelijk verplicht voor alle cv-monteurs in Nederland. Voor bepaalde werkzaamheden aan gasinstallaties dient een installatiebedrijf dan te beschikken over een Bewijs van Vakmanschap CO en een CO-certificering. Een erkenning geeft Certificerende Instelling (CI) af op basis van kennis en kunde. Daarnaast behoort het installatiebedrijf te voldoen aan aanvullende voorwaarden, zoals het gebruik van het juiste gereedschap en handboeken.

Certificeren gaat verder dan een erkenning, zo wordt een certificaat afgegeven door een Certificerende Instelling (CI) op basis van een kwaliteitsschema, ofwel beoordelingsrichtlijn / BRL. Laat onderhoud aan uw cv-ketel altijd uitvoeren door een gecertificeerd bedrijf. Een cv-monteur moet altijd kunnen aantonen dat hij of zij beschikt over het CO-certificaat.

Holland Warmte is officieel geaccrediteerd houder van het BRL-6000-25 certificaat met certificaatnummer K-0203428/01 en klaar voor een veilige toekomst!

Delen
Hulp en advies